Vraag een KEC (e-)consult aan

Probleemgedrag bij ouderen komt ten alle tijden voor, maar kan ook, in deze tijd, door alle coronamaatregelen worden versterkt of veroorzaakt. Er kunnen nieuwe zorgvragen ontstaan, zoals: 

‘Een cliënt wordt agressief omdat hij i.v.m. het coronavirus niet van de afdeling mag. Hoe voorkomen we als zorgmedewerkers dat deze cliënt agressief wordt?’ 

of 
 
‘Bewoners mogen niet meer van de afdeling af, maar willen wel deelnemen aan dagbesteding. Hoe gaan we hier als zorgmedewerkers mee om?’ 

Dit zijn actuele vragen waar het consultatieteam van KEC graag met zorgteams over wil meedenken. Op dit moment is het echter niet mogelijk om zorgorganisaties te bezoeken. Dit is een landelijke maatregel van het RIVM om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen en in te perken. 

Om deze reden biedt KEC een alternatief aan om zorgmedewerkers te ondersteunen: e-consult. De consulent zal online (mail/videobellen) of telefonisch meedenken.  

Het voordeel van e-consulting is dat er op korte termijn een aanvraag kan worden gedaan en er direct contact is met het consultatieteam. Het in kaart brengen van (probleem)gedrag van een cliënt kan echter lastiger zijn dan wanneer het in de praktijk wordt geobserveerd. De consulent en aanvrager zullen met elkaar bespreken wat de alternatieve mogelijkheden en oplossingen zijn. Aan zorgmedewerkers kan bijvoorbeeld worden gevraagd om videomateriaal van het gedrag van de cliënt aan te leveren. Dit kan dan worden geanalyseerd door het consultatieteam.  

 Loop jij als zorgteam tegen probleemgedrag in de ouderenzorg aan? Dien dan een aanvraag in. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt voor een e-consult. 

Bekijk de video en ontdek in een paar minuten wat KEC voor jou kan betekenen.

By: Annet van Zoonen

Ik ben fysiotherapeut en coördinator bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) van Kennemerhart. Vanuit mijn achtergrond in de fysiotherapie heb ik geleerd dat je een cliënt nooit los kunt zien van zijn of haar omgeving. Ik probeer altijd het volledige plaatje te begrijpen: wat weten we van iemand, waarom reageert diegene zo en hoe kunnen we daar op een passende manier op inspelen? Binnen het consultatieteam verbind ik graag mensen en inzichten. Ik luister rustig, breng alles samen en geloof dat de oplossing vaak al in het team zelf zit. Niet doordat de cliënt verandert, maar doordat wij beter begrijpen hoe we met diegene om kunnen gaan. Ik doe mee aan het consultatieteam omdat ik het een mooie uitdaging vind om op een andere manier met ouderenzorg bezig te zijn. Ik leer veel van het contact met andere organisaties en geloof in de kracht van samen leren en elkaar versterken. Wat mij energie geeft, is samenwerken: op cliëntniveau én op organisatieniveau. Door kennis te delen over omgaan met probleemgedrag, tillen we de zorg samen naar een hoger niveau. Goede ouderenzorg vind ik belangrijk omdat iedereen, ook op hoge leeftijd, het gevoel moet hebben dat hij of zij ertoe doet. Het hoort bij de cirkel van het leven. Het consultatieteam is waardevol omdat wij even stil kunnen staan bij wat er echt speelt, met een frisse en oordeelloze blik. Zo kunnen we het zorgteam helpen weer verder te gaan. Samenwerking in de regio is essentieel. We worden geconfronteerd met complexere zorgvragen en minder zorgmedewerkers. Juist daarom is het belangrijk dat we onze kennis bundelen en elkaar versterken, in plaats van op eilandjes hetzelfde doel na te streven.

Inschrijven nieuwsbrief

totop