Om de kennis over omgaan met gedrag dat als problematisch wordt ervaren te vergroten, wordt er jaarlijks een masterclass georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten staat een bepaald onderwerp centraal (bijvoorbeeld anders kijken naar ‘probleemgedrag’) en wordt de verdieping gezocht. De masterclass wordt inhoudelijk verzorgd door inspirerende gastsprekers.
De masterclass wordt vooraf aangekondigd via verschillende communicatiekanalen en is toegankelijk voor alle medewerkers van VVT-organisaties in de regio Kennemerland. Medewerkers van Zorgbalans, Kennemerhart en Stichting Sint Jacob kunnen kosteloos deelnemen. Voor overige organisaties wordt een bijdrage gevraagd.
Masterclass 2022: Door stil te staan kom je verder van Geert Bettinger
Tijdens deze interactieve bijeenkomst in september 2022 (het verslag lees je hier) leerden medewerkers van verschillende zorgorganisaties anders te kijken naar ‘probleemgedrag’. Deelnemers werd gevraagd zich in te leven hoe het wonen in een verpleeghuis voor iemand met dementie moet zijn/voelen. Door de vertaling naar signaalgedrag werden zij op een positieve wijze uitgedaagd creatief om te gaan met hun eigen opvattingen en mogelijkheden. Geert Bettiger stimuleerde hen te reflecteren op hun aandeel in hulpverleningssituaties. Hierbij stonden praktijkvoorbeelden centraal.
Masterclass 2023: Signalen herkennen: dementie versus psychiatrie
De KEC-masterclass was wederom dit jaar een groot succes. Deze keer stond de combinatie van dementie en psychiatrie centraal. Martin Kat, ouderenpsychiater en expert op het gebied van complexe psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen, heeft in vier sessies deelnemers meegenomen in het onderwerp. Hoe herken je signalen, hoe ga je methodisch te werk en hoe werk je hierin als multidisciplinair team het beste samen?
Met humor en veel praktijkvoorbeelden verzorgde ouderenpsychiater Martin Kat vier maal een informatieve ochtend. De reacties waren enthousiast en na afloop waren er nog veel deelnemers die graag meer handvatten zouden willen. Het thema sloot goed aan bij de dagelijkse praktijk op de werkvloer van de huidige VVT. De hoofdpunten uit het verhaal van Martin Kat? Verwonder je, kijk met een brede blik, zie de mens in zijn geheel, probeer te differentiëren en werk samen. Neem hierbij de ‘Columbo’-houding aan, waarbij je naast iemand gaat staan en je laat leiden door het levensverhaal. Probeer daarnaast de verschillende psychiatrische kenmerken te herkennen en als team samen te zoeken naar aanknopingspunten voor behandeling.’
Masterclass 2024: Samenwerken in de driehoek, lust of last?
Van de drie bij KEC betrokken organisaties Sint Jacob, Zorgbalans en Kennemerhart was er op de eerste bijeenkomst van de KEC Masterclass 2025 een diverse groep deelnemers, zoals zorgmedewerkers, behandelaren, verpleegkundigen ouderenzorg, clientadviseurs en mantelzorgondersteuners. Een mooie introductie in de Driehoekskunde om goed te kunnen samenwerken met mantelzorgers volgde tijdens deze ochtend.
‘Zorg goed voor de cliënt, zorg beter voor diens familie’ Samenwerken met mantelzorgers is onvermijdelijk én van grote meewaarde. Mits je goed met elkaar in verbinding staat. Vertrouwen is de basis en dat is er niet zomaar vanaf het begin. Als professional kom je als 3e van de driehoek binnen en ga je als eerste weer weg. Er bestaat een loyaliteit tussen de familie en de client en jij hebt als professional het vertrouwen te winnen.
Hoe beter de band met de familie, des te soepeler verloopt de zorg voor de client. Maar daarvoor moet je elkaar echt leren kennen, een empathische open houding is van groot belang.
Op youtube is een mooi filmpje te bekijken van Brené Brown over dit onderwerp, bekijk het via deze link. Maar hoe doe je dat? Goed samenwerken? Trainer Jettie van der Ploeg tools om je hier verder in te ontwikkelen. Het was een interactieve bijeenkomst, waarbij deelnemers door middel van complexe casussen, ervaringen konden uitwisselen. Door deze praktijkvoorbeelden werden handvatten gegeven om het echte contact met de mantelzorger aan te gaan. Zodat er wederzijds begrip is en het de samenwerking kan versterken in plaats van dat het soms veel tijd kost om samen af te stemmen. ‘Doe wat je belooft, liever iets eerder, liever iets meer’