Probleemgedrag bij een cliënt? Vraag advies aan het KEC-consultatieteam

Wil jouw zorgteam ondersteuning en advies rondom probleemgedrag, ook wel onbegrepen gedrag, bij cliënten? Per 1 november is het mogelijk om een casus bij het consultatieteam van KEC (Kennis- en Expertisecentrum) in te dienen. 

Wie is het KEC-consultatieteam?

Het KEC-consultatieteam bestaat uit 25 professionals, werkzaam bij één van de zes aangesloten ouderenorganisaties van KEC waaronder die van jou. Het team kent een diverse groep aan specialismen en behandelaren (psychologen, artsen, ergotherapeuten, verpleegkundigen, verzorgenden etc). Zij zijn er speciaal voor jullie, zorgmedewerkers en zorgteams, om jullie te ondersteunen bij complex probleemgedrag van cliënten. Per casus wordt een gespecialiseerd team samengesteld om het gedrag in kaart te brengen en oplossingen aan te reiken. 

Wie kan een casus indienen?

Iedereen die werkzaam is bij één van de organisaties die aangesloten is bij KEC kan een casus indienen. Ook bij kleinere vragen of specifieke vragen over bijvoorbeeld complexe Parkinson of Korsakov kan je terecht bij KEC. Psycholoog Sue-Ann Lourens, lid van het consultatieteam, geeft het volgende advies: “Blijf er niet te lang mee worstelen totdat het boven jullie hoofd groeit. Als jouw team uitgeput is, is het eigenlijk al te laat. Dat wil je vóór zijn, zowel voor het team als voor de bewoner.” 

Wat doet het consultatieteam?

Sue-Ann: “Het consultatieteam komt jullie graag helpen en onderzoekt wat de oorzaak van het gedrag kan zijn. We hebben een frisse blik en pakken een casus op een multidisciplinaire manier aan. In samenwerking met jullie, de cliënt en andere betrokkenen, komen we tot een gericht advies. Het traject duurt maximaal 3 maanden.” 

Hoe dien je een aanvraag in?

Dit kan op meerdere manieren:
-Lees meer op de pagina Consultatieteam. Je kan hier het aanmeldformulier invullen. Wil je ondersteuning bij de aanvraag? Het consultatieteam helpt je graag. Stuur een mail naar info@kec-inderegio.nl.
-Het telefonisch spreekuur is elke maandag van 13:00-13:30 uur. Bel naar: 06 83272309. Charlotte Schmidt, coördinator van KEC, staat je graag te woord.

Heb je een tip?

Het is belangrijk dat jullie een casus op een zo laagdrempelig mogelijke manier kunnen indienen. Dit maakt de aanvraag voor consultatie gemakkelijker en daardoor kan het consultatieteam zo snel mogelijk starten. Heb je een tip om een casus nog gemakkelijker in te dienen? Dan hoort het consultatieteam dit graag. Deel jouw tip met info@kec-inderegio.nl en maak kans op een boek van Jan van der Hammen of Martin Kat.

Zeven ouderenzorgorganisaties nemen deel aan KEC: Kennemerhart, Sint Jacob, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda, Reigershoeve, Zorgspecialist en ViVa! Zorggroep.

By: Annet van Zoonen

Ik ben fysiotherapeut en coördinator bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) van Kennemerhart. Vanuit mijn achtergrond in de fysiotherapie heb ik geleerd dat je een cliënt nooit los kunt zien van zijn of haar omgeving. Ik probeer altijd het volledige plaatje te begrijpen: wat weten we van iemand, waarom reageert diegene zo en hoe kunnen we daar op een passende manier op inspelen? Binnen het consultatieteam verbind ik graag mensen en inzichten. Ik luister rustig, breng alles samen en geloof dat de oplossing vaak al in het team zelf zit. Niet doordat de cliënt verandert, maar doordat wij beter begrijpen hoe we met diegene om kunnen gaan. Ik doe mee aan het consultatieteam omdat ik het een mooie uitdaging vind om op een andere manier met ouderenzorg bezig te zijn. Ik leer veel van het contact met andere organisaties en geloof in de kracht van samen leren en elkaar versterken. Wat mij energie geeft, is samenwerken: op cliëntniveau én op organisatieniveau. Door kennis te delen over omgaan met probleemgedrag, tillen we de zorg samen naar een hoger niveau. Goede ouderenzorg vind ik belangrijk omdat iedereen, ook op hoge leeftijd, het gevoel moet hebben dat hij of zij ertoe doet. Het hoort bij de cirkel van het leven. Het consultatieteam is waardevol omdat wij even stil kunnen staan bij wat er echt speelt, met een frisse en oordeelloze blik. Zo kunnen we het zorgteam helpen weer verder te gaan. Samenwerking in de regio is essentieel. We worden geconfronteerd met complexere zorgvragen en minder zorgmedewerkers. Juist daarom is het belangrijk dat we onze kennis bundelen en elkaar versterken, in plaats van op eilandjes hetzelfde doel na te streven.

Inschrijven nieuwsbrief

totop