KEC Masterclasses met Martin Kat wegens grote belangstelling ‘uitverkocht’

Deze maand wordt voor de 6e keer de KEC Masterclass ‘Signalen herkennen: dementie versus psychiatrie’ aangeboden aan zorgmedewerkers in de ouderenzorg in de regio Kennemerland. KEC is het Kennis en Expertisecentrum als het gaat om ‘gedrag in de ouderenzorg dat door zorgverleners als problematisch wordt ervaren.’ Wegens overweldigende belangstelling is de reeks masterclasses, die plaatsvinden bij Kennemerhart, rondom dit thema inmiddels ‘uitverkocht’.

Succesvolle KEC Masterclasses met Martin Kat
Voor de (gratis) masterclasses schreven zich onder andere verzorgenden, verpleegkundigen, behandelaren en teamleiders in, werkzaam bij zo’n 8 verschillende regionale ouderenzorgorganisaties. Rondom het thema dementie versus psychiatrie neemt Martin Kat, ouderenpsychiater en expert op het gebied van complexe psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen, de deelnemers mee in hoe je verschillende aandoeningen en de signalen die de cliënt geeft, kan herkennen en onderscheiden. Annet van Zoonen is één van de drie KEC-coördinatoren en medeorganisator van de masterclasses. Daarnaast werkt ze als fysiotherapeut bij Kennemerhart. Annet: ‘KEC geeft zorgaanbieders handvatten voor een gezamenlijke regionale aanpak en om een werkwijze tot stand te brengen rondom probleemgedrag in de ouderenzorg. Uit de overweldigende belangstelling voor de masterclasses van Martin Kat blijkt dat hieraan in onze regio overduidelijk behoefte is. We gaan onderzoeken hoe we de inhoud van de masterclass ook kunnen delen via de website www.kec-inderegio.nl. Ook Martin Kat was enthousiast om voor de groep deelnemers te staan: ’Echt te KEC om hier te zijn. En wat een enthousiaste leergierige deelnemers’ aldus Kat.

Organisatie-overstijgend samenwerken in de regio
Mai Buwalda, KEC-coördinator en GGZ-verpleegkundige bij Zorgbalans: ‘De ouderenzorg wordt steeds complexer en dat zorgt voor enorme uitdagingen voor zorgteams. Via KEC versterken we elkaar organisatie-overstijgend. Inmiddels is een groot team van consulenten aan KEC verbonden. De consulenten zijn werkzaam bij verschillende zorgverleners in deze regio en bieden een breed scala aan expertise, kennis en kunde. Zorgteams kunnen hen door middel van een consultaanvraag inschakelen als het bijvoorbeeld gaat om een frisse blik. Denk bijvoorbeeld aan roepgedrag of agressie van een bewoner, maar ook aan problemen met de omgang met de partner van bewoners, veelvuldig belgedrag of als specifieke deskundigheid, bijvoorbeeld op het gebied van Parkinson, Korsakov of NAH gewenst is.’ Naast masterclasses en consultaties wordt er op nog veel meer manieren kennis gedeeld. ‘We doen dat laagdrempelig, bijvoorbeeld via trainingen, podcasts en online lunchbreaks. Zorgmedewerkers in de ouderenzorg uit de hele regio zijn welkom om eraan deel te nemen’ aldus Yvette Overmeer, KEC-coördinator en adviseur strategie en beleid bij Sint Jacob.

Over KEC
KEC zich op samenwerking tussen VVT-organisaties in de regio Kennemerland en geeft antwoord op de steeds complexere zorgvraag rondom probleemgedrag dat door zorgverleners als problematisch wordt ervaren. Inmiddels ontving het expertisecentrum 112 aanvragen voor een consultatie.

Inschrijven nieuwsbrief

totop