Mariëlle zou het liefst de hele zorg laten dansen

Mariëlle Peerenboom is danstherapeute én KEC consulent. Haar achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige neemt ze mee in haar werk voor Sint Jacob en voor KEC. Mariëlle koos voor het consultatieteam omdat het gevoel van vastlopen, terwijl je zo hard je best doet om de beste zorg te leveren, ontzettend energie slurpend kan zijn. ‘Als voormalig psychiatrisch verpleegkundige weet ik hoe een bepaalde casus je helemaal leeg kan trekken. Het is dan fijn dat een team van buitenaf meekijkt, en je ontspannen weer de beste zorg kan leveren. Ik denk dat het mooi is dat ik een verpleegkundige achtergrond heb. Daardoor ken ik de werkvloer en weet ik wat haalbaar is.’

Mariëlle richt zich op dans en muziek als zorginterventie. Hierdoor kan ze zorginterventies aandragen waar niet snel aan wordt gedacht. ‘Bij probleemgedrag denken we al snel aan de mensen die “het hardste roepen” vertelt Mariëlle. ‘Dat geldt niet voor mensen die stilletjes in een hoekje zitten, en waar je bijna geen contact meekrijgt. Terwijl dat ook onder dezelfde noemer kan vallen.’ Bij opvallend probleemgedrag kunnen muziek en dans voor rust zorgen. En bij minder opvallend gedrag kan het activerend werken. Zo was ze onlangs bij een bewoonster die erg last had van somberheid en niet veel meer deed dan uit haar raam staren. Toen Mariëlle vroeg of mevrouw vroeger veel gedanst heeft, begon ze te vertellen en verschenen er lichtjes in haar ogen. Bij het opzetten van Rock en rol muziek, ging mevrouw rechtop zitten en bewoog ze met de muziek mee in haar stoel. Een goed voorbeeld van hoe je muziek en dans kunt inzetten voor het maken van contact. En dat kan van meerwaarde zijn voor een team dat vastloopt vanwege probleemgedrag van een bewoner. Het leuke aan het werken met ouderen vindt Mariëlle de uitnodiging om te kijken wie iemand werkelijk is . ‘Oudere mensen hebben veel levenservaring. Ik vind het belangrijk dat zij, ook als zij probleemgedrag vertonen, blij en gelukkig zijn. Als je je hele leven hebt gewerkt of gezorgd voor je gezin, dan verdien je het dat er nu goed voor jou wordt gezorgd. Dat er alles aan gedaan wordt om, ondanks alle ongemakken die het ouder worden met zich meebrengt, de dagen met een goed gevoel worden afgesloten.’

Mariëlle krijgt er energie van als ze na een consult terug krijgt dat een team aan de slag gaat met een advies. En weer een beetje het licht ziet. Het betekent dat het consult serieus genomen wordt en dat de aanvrager waarde hecht aan haar bijdrage. ‘Ik zie hoe hard zorgmedewerkers werken en er alles aan doen om naar eer en geweten goed te handelen. Het liefst zou ik de hele zorg laten dansen…Ik ben ervan overtuigd dat het die frisse blik ten goede komt!’

Inschrijven nieuwsbrief

totop