Tweede editie symposium KEC

Op 17 september vond de tweede editie van het jaarlijkse KEC (Kennis en Expertise Centrum) symposium plaats. Rekening houdend met alle Corona maatregelen werd het symposium ‘Samen staan we sterker’, georganiseerd. Behandelaren uit de regio, waaronder psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, specialisten ouderengeneeskunde, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers en verpleegkundigen ontmoetten elkaar offline en online om hun kennis over vraagstukken rondom probleemgedrag in de ouderenzorg te delen.

Het programma werd gepresenteerd vanuit De Zoete Inval in Haarlemmerliede. Zo sprak Gerben Bergsma, onder andere trainer en schrijver van het boek ‘De Nooduitgang’, over hoe je als zorgprofessionals sámen een brug kunt slaan en bood GZ-psycholoog Jaap Zwartenkot een interessant inkijkje in het succesvol begeleiden van zorgteams. Tijdens workshops kwamen onderwerpen zoals video interactie, het de-escaleren van situaties en het samenwerken met mantelzorgers voorbij.

Samenwerken in de regio

Projectleider van KEC Watzelien van Gelderen vertelde over het belang dat zorgprofessionals, ongeacht bij welke zorginstelling ze werken, de sterke kanten van elkaar leren kennen om kennis te kunnen delen op een laagdrempelige manier. ‘De zorgvraag wordt steeds complexer. Niet alleen op het gebied van lichamelijke, medische en verpleegtechnische zorg, maar ook als het gaat om probleemgedrag. De belangstelling voor dit tweede KEC-symposium laat dan ook zien dat er behoefte is aan het delen van kennis op dit gebied.’ Ook op andere terreinen vinden de zorgorganisaties elkaar, zoals op het gebied van deskundigheidsbevordering en de doorstroom van cliënten.

KEC-consultatieteams

Naast kennis delen, biedt KEC ook zogenoemde consultatieteams. Deze bestaan uit consulenten, afkomstig van zeven ouderenzorgorganisaties uit de regio, die allen ervaring en affiniteit hebben met probleemgedrag in de ouderenzorg. Zij kunnen door zorgteams worden ingeschakeld wanneer een advies of luisterend oor helpend kan zijn. Yvette Overmeer, psychiatrisch verpleegkundige, is lid van het consultatieteam. ‘Een frisse blik op de situatie kan een zorgteam verder helpen. Dat hebben we het afgelopen jaar meerdere keren ervaren. Het delen van kennis is een mooie manier om professionals onderling met elkaar te verbinden. Dat is wat mij betreft wat de ouderenzorg van nu en in de toekomst verdient. We kunnen heel veel van elkaar leren!’

KEC betreft een samenwerking tussen de zeven ouderenzorgorganisaties Sint Jacob, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda, Reigershoeve, Zorgspecialist, ViVa! Zorggroep en Kennemerhart. Het doel van KEC is om samen beter, sneller en efficiënter oplossingen te kunnen bieden als het gaat om probleem- of ongewenst gedrag in de ouderenzorg.

Klik hier om de presentaties en het fotoverslag van 17 september te bekijken.

Inschrijven nieuwsbrief

totop