KEC heeft een heuse eigen podcast-serie. Je kunt gesprekken beluisteren met professionals uit het KEC consultatieteam over gedrag in de ouderenzorg dat als problematisch wordt ervaren.
In de eerste 2 KEC podcasts ‘Probleemgedrag? Daar heb ik geen last van’ vertellen consulenten Harmen Rijksen en Marielle Peerenboom over hoe je voor jezelf en je omgeving kunt zorgen met betrekking tot gedrag dat door zorgverleners als problematisch wordt ervaren.
In deel 3 ‘Verplaatsen in de bewoner’ gaat Geert Bettinger in gesprek met kwaliteitsverpleegkundige René Bakker (Stichting Sint Jacob) en teammanager Annemiek de Graaff-van Veldhuijsen (Zorgbalans) over onder andere wat loopgedrag nou echt betekent, hoe je omgaat met confrontatie en welk gedrag Rene en Annemiek eigenlijk zelf zouden aannemen als ze in een verpleeghuis terecht zouden komen.
In deel 4 kijken we hoe je het best multidisciplinair kan samenwerken bij probleemgedrag.
Deel 1: Wat is fronto-temporale dementie? [Serie over FTD]
In dit deel leggen oud KEC consulenten Roos en Natasja aan de hand van praktijkvoorbeelden uit wat fronto-temporale dementie is, welke varianten en verschillen we binnen dit ziektebeeld zien en wat het verschil is tussen deze vorm van dementie in vergelijking met bijvoorbeeld Alzheimer. Ook gaan zij in op passende interventies voor het (multidisciplinaire)zorgteam bij deze diagnose. Wat doe je wel en niet als zorgverlener met oog op het behouden van de eigen regie van de cliënt?
Deel 2: Van vermoeden naar diagnose en opname: ervaringen van een naaste [Serie over FTD]
In dit deel verteld de zoon van een cliënte met fronto-temporale dementie over de impact die het op hen heeft gehad als familie en binnen de driehoek ( client- naasten – zorgteam ) tijdens de opname van zijn moeder binnen een zorginstelling. Hoe kwamen wij erachter dat het om een vorm van dementie ging, hoe hebben wij als familie de overgang van huis naar zorginstelling ervaren en wat is is de noodzaak van een goede intake en het tijdig inschakelen van specifieke expertise over deze nog vrij onbekende aandoening?
Deel 3: De zorgverlener aan het woord [Serie over FTD]
In deel 3 van onze podcast over fronto-temporale dementie verteld Priscilla, verpleegkundige van de instelling waar soms cliënten worden opgenomen, over haar persoonlijke ervaringen en die van het team. Welke verschillen ziet zij binnen de verschillende vormen van dementie? Waarom is kennis van dit ziektebeeld en de benadering daarbij zo belangrijk als je start met de zorgverlening rond cliënten met FTD?